5 tanács, ha vegán kozmetikumokra váltanál

Az állatok védelme sokak számára szimpatikus gondolat, de kevesen vannak, akik valóban aktívan tesznek az ügy érdekében, különböző okokból. A leggyakoribb gond az időhiány, azonban vannak olyan lépések is, amik nem feltétlenül igényelnek komoly időráfordítást, csak egy kis elszántságot, és hogy utánajárjunk a dolgoknak. Ilyen lépés lehet a vegán, illetve az állatkísérletektől mentes, vagyis cruelty free kozmetikai termékekre való átállás. Amit sokkal könnyebb mondani, mint megtenni.

Ha azonban követed az alábbi pontokat, csökkentheted a káoszt, és megkönnyítheted a saját dolgod!

  • Döntsd el, mi a célod pontosan! Vegán kozmetikumokat akarsz, vagy az is fontos, hogy az adott termékeket ne teszteljék állatokon? Nagyon nem mindegy, hiszen a vegán nem feltétlenül cruelty free és fordítva, ezért ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő termékeket, pontosan tudnod kell, hogy mit is keress.
  • Határozd meg, mennyire akarsz szigorú lenni! Több lista is van a vegán, illetve a cruelty free termékekről, de ezek nem fedik egymást teljesen. Ez azért van, mert nem egyformán szigorúak a követelmények: van olyan lista, amire minden felkerülhet, amit vegén vagy CF jelzéssel láttak el, másoknál azonban már vizsgálják, hogy az anyacég minden terméke megfelel-e a kritériumoknak. Ha pedig nem, akkor az sem kerülhet a listára, amelyik megfelelne.
  • Adj magadnak időt! Ahhoz, hogy végre tudd hajtani a teljes váltást, mélyebben bele kell ásnod magad a témába, és behatóbb ismereteket szerezned. Ez nem megy egyik napról a másikra, teljesen jó, ha fokozatosan állsz át, és a kifogyott termékeid helyett igyekszel vegánt és/vagy CF jelölésűt venni.
  • Mindig nézd az összetevőket! Bármit állít is magáról, vagy egy termékről egy gyártó, az a legbiztosabb, ha ellenőrzöd az adott termék összetevőit, és így győződsz meg róla, hogy valóban olyan, amilyet szeretnél.
  • Csatlakozz csoportokhoz! A közösségi oldalakon sok tematikus csoport van, így olyan is, ami vegán, illetve CF kozmetikumokról szól. Csatlakozz ezekhez, sok hasznos tanácsot kaphatsz azoktól, akik már rutinos vásárlók, és megkönnyíthetik számodra a váltást!